Dažniausiai užduodami klausimai
-
Kavos aparatas
Kaip išsirinkti kavos aparata ir neapsigauti?
1. Ar reikalingas kavos aparatas namuose?- Taip!
2. Kodėl ir kam?
- Kokie yra privalumai kavos aparato lyginant su klasikinių plikymo metodu (kava Braziliškai)?
Nemažai laiko jus taupote laiko ir mėgaujatės skaniu ir kokybišku kavos gėrimu – jums vienu mygtuko paspaudimu, atsikratote, vandens virinimo, kavos berimo į puidelį, laukimo kol ji pravės, taip pat nereikia pamiršti, kad kiekvienas kavos puodėlis turės toki pat skoni, su klasikinių plykimu kavos stiprumas ir skonis bus skirtingas.
Natūraliai esančios veikliosios medžiagos bei alkaloidai, aromatai ir poskoniai, susiformuoja estetiška sodria kavos puta (crema).
Atrasite kavą iš naujo – pradėję gaminti kavą su kavos aparatu, jus suprasite, kad iki tol kavos plikymo metodas buvo tiesiog kavos gadinimas ir laiko gaišinimas. Atsiras dar daugiau kavos variantu.
Reguliuosite kavos skonį, rūšį, aromatą, koncentracija.
Didžioji dalis sufasuotos maltos kavos daugelio gamintojų yra netokia įvairi kaip skrudintų kavos pupelių.
KAVOS YPATUMAI
1. Kuo skiriasi Vidutinis skrudinimas nuo tamsaus?
- Spalva, kiek laiko trūko skrūdinimo procesas (10 arba 12 minučiu), taip pat Tamsaus skrūdinimo kavos pupelės tures tamsesnį atspalvi negu vidutinio.
2. Kuo skiriasi Robusta nuo Arabikos?
- Kaina yra daug mažesnė. Tačiau, yra tokių „Robusta“ rušių, kurios jokiu būdu nėra žemesnės kainos už „Arabica“;
- Pupelių išvaizda / dydis (Screen size);
- Derlius yra daug didesnis,
- Nepretenzingas oro sąlygoms augimo laikotarpiu. Atsparus visų rūšių kenkėjams.Tai pagrindiniai pranašumai. Žinoma, yra ir trūkumų ir Robusta skrūdinama tamsiau, todėl kavos gurmanai Robustą laiko prastesne įvairove.
3. Kiek koreino yra Arabikoje ir Robustoje?
- Arabika ~0,9 - 1,7%
- Robusta ~1,5 - 2,3%
Paprastai tariant, Robusta turi dvigubai daugiau kofeino nei Arabika, todėl siekiant padidinti kofeino kieki, bei
patobulinti kavos skonį, ant kavos pakelio jus galite pamatyti, pvz.(Arabika 80%, Robusta 20%).
4. Svarbiausi faktai apie espresso kava
Kas yra espresso?
Tai - intensyvaus skonio kava turinti savyje didelė aromatų paletė viename puodelyje (30-35 ml). Tam, kad išvierti tobula kavos puodelį, reikia žinoti keletą taisyklių. Ir visai nesvarbu kokį kavos aparatą turite namuose ( automatinis, pusiau automatinis kavos aparatas).
Espresso kava gaminama iš smulkiai sumaltos kavos, (stambiau maltos nei, Turkiškai).
Sumalta kava turi būti gerai suspauta kaušelyje, taip užtikrinant maksimalų skonių atsiskleidimą praleidus karštą vandenį. Spausti arba ''temperuoti'' stipriai nereikia, nes tuomet vanduo per kavą gali bėgti per ilgai arba visai netekėti. Ekstrakcijos laikas neturi siekti daugiau nei 30 sekundžių.Per pirmas kelias sekundės bėga tirštas rudas kavos ''kremas'' tai yra visi aliejai. Viskas matoma pvz.1
pvz.1
Vienai porcijai espresso kavai pagaminti reikia 9-10 g šviežiai maltos kavos. Slėgių 8-10 bar. Kavos aparatas spaudimu pasirupins pats ;)
Čia galite pamatyti pavyzdžius puikiai išvirto espresso. pvz.2
pvz.2
Kokybiška kava – espresso pagrindas. Kadangi, espresso – tai stipriai išreikšti skoniai nedideliame kiekyje vandens – pasirinkti tinkamą kavą labai svarbu. Būtent šio tipo gėrimas atskleis visas kavos savybes ir jeigu ji turės trūkumų, užmaskuoti jų nepavyks. Taip pat būtina prisiminti, kad cappuccino, latte pagrindas yra espresso 30 ml. Flatwhite 60ml t.y. dvigubas espresso.
5. Kaip atrodo skirtingų šalių kavos pupelės ir kokio jos skonio?
Įvairios kilmės kava turi skirtingas skonio savybes, kurios atsiskleidžia dėka apdorojimo ir skrūdinimo metodu. Kiekviena šalis turi kėlėta budingu jai skonio bruožu:
- Kolumbijos - Turtingas, vidutinis rūgštumas, pastebimas saldumas, lengvas kartumas, šokoladas, vyno natos, lengvos gėlių, citrusų ir vaisių natos.
- Gvatemalos - Švelnus ir subtilus skonis, gėlių, uogų, šokolado natos..
- Kosta Rikos - Lengvas aromatas, stipri subtili rūgštelė.
- Hondūro - Saldus, puikiai išreikštas aromatas, vidutinio stiprumo vyno skonio atspalviai.
- Kenijos - Malonus ryškus skonis su ryškiomis natomis priklauso nuo regiono ir derliaus (virš 25 skirtingų aromatų).
- Brazilijos Santos - Riešutai, karamelė, lengvas kartumas ir rūgštumas, vidutinis saldumas.
- Vietnamo Robusta - Dumo, tabako atspalviai, vidutinis kartumas, rūgštumas ir saldumas subalansuoti..
-
Etiopijos kava - Abrikosai, šilauogė, vanilė, kakava, karamelė, elegantiškas lengvas rūgštingumas, ryškus saldumas, lengvas kartumas .