Dažniausiai užduodami klausimai

  • 1. Kuo skiriasi Vidutinis skrudinimas nuo tamsaus?

    - Spalva, kiek laiko trūko skrūdinimo procesas (10 arba 12 minučiu), taip pat Tamsaus skrūdinimo kavos pupelės tures tamsesnį atspalvi negu vidutinio.

     

    2. Kuo skiriasi Robusta nuo Arabikos?

    - Kaina yra daug mažesnė. Tačiau, yra tokių „Robusta“ rušių, kurios jokiu būdu nėra žemesnės kainos už „Arabica“;
    - Pupelių išvaizda / dydis (Screen size);
    - Derlius yra daug didesnis, 
    - Nepretenzingas oro sąlygoms augimo laikotarpiu. Atsparus visų rūšių kenkėjams.

    Tai pagrindiniai pranašumai. Žinoma, yra ir trūkumų ir Robusta skrūdinama tamsiau, todėl kavos gurmanai Robustą laiko prastesne įvairove. 

     

    3. Kiek koreino yra Arabikoje ir Robustoje?

    - Arabika ~0,9 - 1,7%

    - Robusta ~1,5 - 2,3%  

    Paprastai tariant, Robusta turi dvigubai daugiau kofeino nei Arabika, todėl siekiant padidinti kofeino kieki, bei 

    patobulinti kavos skonį, ant kavos pakelio jus galite pamatyti, pvz.(Arabika 80%, Robusta 20%).

     

    4. Svarbiausi faktai apie espresso kava

    Kas yra espresso?

    Tai - intensyvaus skonio kava turinti savyje didelė aromatų paletė viename puodelyje (30-35 ml). Tam, kad išvierti tobula kavos puodelį, reikia žinoti keletą taisyklių. Ir visai nesvarbu kokį kavos aparatą turite namuose ( automatinis, pusiau automatinis kavos aparatas).

    Espresso kava gaminama iš smulkiai sumaltos kavos, (stambiau maltos nei, Turkiškai). 
    Sumalta kava turi būti gerai suspauta kaušelyje, taip užtikrinant maksimalų skonių atsiskleidimą praleidus karštą vandenį. Spausti arba ''temperuoti'' stipriai nereikia, nes tuomet vanduo per kavą gali bėgti per ilgai arba visai netekėti. Ekstrakcijos laikas neturi siekti daugiau nei 30 sekundžių.

    Per pirmas kelias sekundės bėga tirštas rudas kavos ''kremas'' tai yra visi aliejai. Viskas matoma pvz.1

    pvz.1

    Vienai porcijai espresso kavai pagaminti reikia 9-10 g šviežiai maltos kavos. Slėgių  8-10 bar. Kavos aparatas spaudimu pasirupins pats ;)

    Čia galite pamatyti pavyzdžius puikiai išvirto espresso. pvz.2

    pvz.2

    Kokybiška kava – espresso pagrindas. Kadangi, espresso – tai stipriai išreikšti skoniai nedideliame kiekyje vandens – pasirinkti tinkamą kavą labai svarbu. Būtent šio tipo gėrimas atskleis visas kavos savybes ir jeigu ji turės trūkumų, užmaskuoti jų nepavyks. Taip pat būtina prisiminti, kad cappuccino, latte pagrindas yra espresso 30 ml. Flatwhite 60ml t.y. dvigubas espresso.

     

    5. Kaip atrodo skirtingų šalių kavos pupelės ir kokio jos skonio?

    Įvairios kilmės kava turi skirtingas skonio savybes, kurios atsiskleidžia dėka apdorojimo ir skrūdinimo metodu. Kiekviena šalis turi kėlėta budingu jai skonio bruožu:

    • Kolumbijos - Turtingas, vidutinis rūgštumas, pastebimas saldumas, lengvas kartumas, šokoladas, vyno natos, lengvos gėlių, citrusų ir vaisių natos.
    • Gvatemalos - Švelnus ir subtilus skonis, gėlių, uogų, šokolado natos..
    • Kosta Rikos - Lengvas aromatas, stipri subtili rūgštelė.
    • Hondūro - Saldus, puikiai išreikštas aromatas, vidutinio stiprumo vyno skonio atspalviai.

     

    • Kenijos - Malonus ryškus skonis su ryškiomis natomis priklauso nuo regiono ir derliaus (virš 25 skirtingų aromatų).
    • Brazilijos Santos - Riešutai, karamelė, lengvas kartumas ir rūgštumas, vidutinis saldumas.
    • Vietnamo Robusta - Dumo, tabako atspalviai, vidutinis kartumas, rūgštumas ir saldumas subalansuoti..
    • Etiopijos kava - Abrikosai, šilauogė, vanilė, kakava, karamelė, elegantiškas lengvas rūgštingumas, ryškus saldumas, lengvas kartumas  .